top of page
hkyu-wu-k56A33s6s6g-unsplash.jpg

Voor wie?

 

Het leven daagt ons uit en onopgelost kunnen we behoorlijk wat belasting met ons meedragen. Die belasting kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan (geboorte-)trauma, verlies van dierbaren maar ook een baan of woonomgeving, slechte eetgewoonten, reguliere medicatie, onvoldoende bewegen, en alle uitdagingen die opgroeien, werk en gezinsleven met zich mee brengen. Gelukkig is ons lichaam en geest mooi gebouwd. Het is een meester in overleven en we kunnen veel aan. Wordt de belasting echter te veel dan gaat dat zich uiten en krijg je klachten.

 

We zijn allemaal uniek en bij elk mens laat het zich op een andere manier zien. De klachten die je ervaart zijn een signaal van je lichaam. Het vraagt je aandacht want het heeft je aandacht nodig. Doordat je met homeopathie niet alleen klachten wegneemt maar een verstoring vanuit de basis aanpakt kunnen we een duurzame verbetering bewerkstelligen waarbij je naar een hoger gezondheidsniveau klimt.

 

Homeopathie is er voor mensen van alle leeftijden. Er is echter veel te winnen als je op jonge leeftijd start met het oplossen van erfelijke belasting en opgebouwde patronen. Je bouwt dan over all minder belasting op en daar heb je de rest van je leven iets aan. Ik zie dan ook graag kinderen in de praktijk.

Aan welke klachten kan ik zoal denken?
 

Homeopathie is breed inzetbaar en een overzicht is dan ook nooit volledig.

Een greep uit klachten waarvoor hulp gezocht wordt van een homeopaat.

 

Kinderen

- pijn bij het doorkomen van tandjes

- onzekerheid

- herhaaldelijke oorontsteking

- kwakkelende kinderen die van verkoudheid naar verkoudheid gaan

- onrustig, actief of uitdagend gedrag

- leerproblemen of op andere manier niet goed meekomen op school

- moeite hebben met vriendjes maken, pesten / gepest worden

- huidklachten, zoals bijvoorbeeld eczeem, wratjes, acne

- slaapproblemen, nachtmerries

 

Volwassenen

- spanningsklachten, burn-out

- rugklachten

- menstruele klachten

- vermoeidheid, slaapproblemen

- onbalans werk en gezin

- hoofdpijn en migraine

- huidklachten

- concentratieproblemen

- angsten

​

zdenek-machacek-rHXlSGdhoiE-unsplash.jpg
severin-candrian-A39r-gkEM90-unsplash.jpg

Wat is homeopathie?
 

Homeopathie is een natuurgeneeswijze, c.q natuurlijke geneeswijze.

Net als bij andere natuur(lijke) geneeswijzen wordt door middel van de homeopathische benadering ons zelfherstellende of zelfregulerende vermogen gestimuleerd. Een meer wetenschappelijke term voor ons vermogen tot zelfgenezing is autoregulatie (auto = zelf).

Voorbeelden van autoregulatie zijn een wond die spontaan dichtgroeit of ons eigen afweersysteem dat in het geval van een verkoudheid het virus opruimt. Autoregulatie gaat echter veel verder dan alleen ons afweersysteem en de wondgenezing; het is een eigenschap van ons hele wezen, ons hele systeem (= lichaam en psyche).

Bij ziekte of klachten is sprake van een disbalans of verstoring van ons systeem, waardoor ons vermogen tot zelfherstel verminderd of geblokkeerd wordt.

​

Wat de homeopaat doet is een homeopathisch middel geven dat het zelfregulerende vermogen stimuleert c.q 'een extra duw in de rug geeft'. Soms is één homeopathisch middel al voldoende, soms zijn meerdere opeenvolgende middelen nodig.

 

Neem als voorbeeld van een lichamelijke verstoring een blaasinfectie. De reguliere aanpak is vaak dat een antibioticum wordt ingezet om de bacteriën die de infectie veroorzaken, uit te schakelen. Dat helpt vaak maar tijdelijk, omdat het probleem is dat onze afweer is verminderd, en daardoor de bacteriën opnieuw een kans krijgen om zich te vermeerderen en een infectie te veroorzaken. Door een homeopathisch middel krijgt ons systeem het vermogen en de energie terug om zelf de bacteriën op te ruimen, en 'een verdedigingsmuur op te werpen' zodat de bacteriën minder kans krijgen.

​

Als we psychisch uit balans zijn, kan een homeopathisch middel ons helpen om onze draagkracht of 'psychische afweer' te verbeteren.

maria-orlova-x3Z_YxnUh54-unsplash.jpg

Wat is homeopathie niet
 

Er zijn diverse andere natuurlijke geneeswijzen of -stromingen waar homeopathie vaak mee verward wordt. Deze methoden kunnen heel waardevol zijn, maar ze zijn geen homeopathie.

Wat homeopathie gemeen heeft met alle andere natuurlijke geneeswijzen, is dat een verstoorde autoregulatie als het uitgangspunt van de behandeling wordt gezien. Echter al deze stromingen hebben hun eigen methode om het zelfherstellende vermogen te stimuleren.

​

Homeopathie is geen kruidengeneeskunde (fytotherapie). De kruidengeneeskunde werkt alleen met middelen van plantaardige oorsprong. En hoewel soms dezelfde planten gebruikt worden als in de homeopathie, worden fytotherapeuthische middelen niet of slechts laag gepotentieerd.

Homeopathie is geen orthomoleculaire geneeskunde. De orthomoleculaire geneeskunde behandelt klachten, veroorzaakt door een disbalans in de voeding, door voedingsstoffen en -supplementen te geven.

​

Homeopathie is geen antroposofische geneeskunde. Deze methode gebruikt soms homeopathische middelen, maar de antroposofie heeft ook een levensbeschouwelijk karakter. Homeopathie moet in principe los worden gezien van elke levensbeschouwing of religie. Homeopathie is louter een geneeskundige methode.

Soms wordt homeopathie zelfs gelijkgesteld met het hele natuurgeneeskundige terrein, of verward met alles wat een natuurlijk of alternatief tintje heeft. Uit bovenstaande moge duidelijk zijn dat deze vergelijkingen geen hout snijden.

Het gelijksoortigheidsprincipe

​

Een homeopathisch middel werkt op energetisch niveau en is alleen in staat om ons zelfregulerende vermogen te prikkelen als het past bij de persoon, zoals een sleutel in een slot past.

De uitdaging voor de homeopaat is ‘de juiste sleutel’ te vinden. Dit kan alleen als het middel wordt gekozen volgens het zogenaamde gelijksoortigheidsprincipe of similiaprincipe.

​

Dit principe was al eeuwen geleden bekend: het werd toegepast in de volksgeneeskunde en bij natuurvolkeren, en bij de Oude Grieken werd het beschreven door Hippocrates (460-377 v. Chr.).

De Duitse arts Samuel Hahnemann herontdekte het principe toen hij in 1790 als proef kinine, een middel tegen malaria, innam. Tot zijn grote verbazing kreeg hij toen zowel de lichamelijke (koortsaanvallen, koude lichaamsdelen), als psychische (angsten) symptomen van malaria.

 

Hierna beproefden Hahnemann en zijn leerlingen nog veel meer middelen en stoffen, en telkens zagen zij dit zelfde principe terug: een stof die in staat is bij een gezonde proefpersoon bepaalde verschijnselen op te wekken, is ook in staat bij een zieke dezelfde verschijnselen te genezen. Met andere woorden: het gelijke wordt door het gelijkende genezen.

 

Hahnemann’s grote verdienste is dat hij het gelijksoortigheidsprincipe uitbouwde tot een volledig geneeskundig systeem, de homeopathie. Daarmee is hij de grondlegger van de homeopathie.

​

Nog enkele voorbeelden van het gelijksoortigheidsprincipe:

De steek van de honingbij veroorzaakt ontsteking, zwelling met een roze tot rode verkleuring en brandende, stekende pijn. Bij inname van Apis, het homeopathische middel gemaakt van het gif van de bij, kunnen huidaandoeningen met een dergelijke uitingsvorm verdwijnen. Ook als deze bijvoorbeeld op basis van een allergie ontstaan of door ‘een fout’ in het immuunsysteem.

Het drinken van koffie kan, behalve snel en helder denken, ook slapeloosheid met zich meebrengen. Na inname van het homeopathische middel van koffie, Coffea, kan slapeloosheid verbeteren bij een persoon die als ander kenmerk heeft dat hij een snelle, heldere en creatieve gedachtegang heeft.

tomoko-uji-Om0t52bxlTA-unsplash.jpg

Kijk voor betrouwbare informatie over homeopathie ook eens op www.homeopathie.nl.

Deze website is zeer uitgebreid en geeft een helder antwoord op de meest gestelde vragen.

bottom of page