top of page

Praktijkverhalen

Onderstaande verhalen zijn geplaatst met akkoord van betrokkenen.

Voor de leesbaarheid zijn het ingekorte verhalen.

Vrouw, 42 jaar oud – spanning en behoefte aan controle

Ze geeft aan bang te zijn om weer in een burn-out terecht te komen maar het lukt ook niet om dingen anders aan te pakken. Ze zorgt voor alles en iedereen in huis en wil de dingen graag goed doen.

Reactie na behandeling: “Het gaat veel beter! Ik voel me meer ontspannen. Ik kan de ‘rommel’ in huis nu beter laten voor wat het is zonder me er heel erg druk over te maken. Dan is het maar even niet perfect. Ik hoef nu van mezelf ook niet meer elke dag op de weegschaal te staan. Of eigenlijk ben ik de weegschaal ook een beetje vergeten. Best wel prima eigenlijk want het werd toch een beetje een obsessie. Het middel heeft me een stuk rust gegeven.”

 

Homeopathie helpt bij klachten als: spanning, burn-out, controledwang.

richard-loader-PEaGxHk2NWY-unsplash.jpg

Jongen, 3 jaar oud – eczeem, dunne ontlasting en angstige dromen

 

Ouders geven aan het liefst te willen zien dat hun zoon niet meer zo gevoelig is, voor in ieder geval voedsel. Ze zouden het eczeem - met name op rug, armen en in knieholten - graag zien verdwijnen, maar ze willen geen hormoonzalf smeren. Hij reageert sterk op bepaalde voeding, met name aardappel. Dat zie je dan de volgende dag in eczeem. Ze hebben een tijdje een strak eetschema gevolgd, dit hebben ze nu wat meer losgelaten en sinds 3 weken zit hij helemaal onder het eczeem. De ernst van het eczeem veranderd van maand tot maand.

 

Het eczeem kwam 4 maanden na de geboorte op. Hij had nog geen inentingen gehad. Dit was ook de tijd dat hij begon met eten (naast borstvoeding). Het is niet duidelijk of het eczeem ontstond voor of na het starten met eten. 's Nachts heeft hij het meeste last. Hij krabt zichzelf kapot en vraagt dan zelf in de nacht om ingesmeerd worden. Hij wil het liefst dat je bij hem blijft. Hij wordt wakker tussen 22h en 23h, rond 2h en rond 4h. en heeft dan altijd nare dromen. Bij vermoeidheid is het erger. Ze treffen hem dan om zich heen slaand en schreeuwend aan. Op dat soort momenten roept hij dingen die niet kloppen en schreeuwt: “Nee, mama, nee nee !” Zijn pupillen zijn groter, hij heeft een verwilderde blik en een bleek gezicht. Hij zweet niet. Zodra hij wakker wordt ‘s nachts dan wil hij de deken over zich heen.

 

Moeder omschrijft het kind als lief, over het algemeen gemakkelijk, maar hij kan ook erg eigenwijs zijn. Hij wil graag dat het gaat, zoals hij het in zijn hoofd heeft en bepaald graag hoe dingen moeten gaan. Zo zegt hij precies wat zijn broertje wel of niet moet doen. Doet het broertje het toch anders, dan wordt hij nog wel eens omver geduwd of zijn broer slaat. Daar tegenover staat dat ze graag met elkaar spelen en dat het meestal goed gaat. Wanneer hij zijn zin niet krijgt, kan hij met spullen gooien en schreeuwen om een reactie uit te lokken. Hij wil dan bijvoorbeeld de opgevouwen was van de tafel gooien. In eerste instantie is dit meestal dreigen. Als niemand reageert, dan gooit hij het om. Hij krijgt dan soms een lachje om zijn mond, zo van haha ik heb het toch voor elkaar. Het is een actief kind, de hele dag door en hij is graag buiten. Hij kan goed spelen en is redelijk zelfstandig.

 

Op het kinderdagverblijf is hij een braaf jongetje. Moeder zegt: Ik denk dat thuis veilig genoeg is om ergens tegen aan te schoppen.

Hij is een gevoelig jongetje en hij reageert sterk op emoties van anderen. Als ouders een gesprek hebben en moeder raakt geëmotioneerd dan gaat hij hierin mee. Ook heeft hij een keer toen ouders ruzie hadden gehad, de hele dag gehuild op het kinderdagverblijf.

 

Hij kan goed tegen warm, minder tegen kou. In bad en onder de douche gaat hij heel graag! Ook gaat hij graag naar het zwembad en naar zee.

 

Een kinderfilmpje van een leeuw vindt hij eng. Het is een beetje een onvoorspelbaar filmpje, zegt moeder. De leeuw gromt en hij zegt: “ik kom eraan”. Verder is hij bang voor bijen en vliegen, insecten vindt hij spannend. ‘s Nachts wil hij het liefst een lampje aan.

 

Hij heeft in zijn leven nog geen vaste ontlasting gehad. Het is breiig met een sterke, vieze geur. Voordat hij moet poepen heeft hij buikpijn. Hij wil niet op de pot of wc voor de ontlasting, dan wil hij een luier. Plassen op de wc is geen probleem.

 

Moeder ervoer de zwangerschap als zwaar. Met name dat ze al vanaf het begin van de zwangerschap niet meer kon doen wat ze graag wilde, viel tegen. De energie die ze had ging op aan werk. Daardoor had ze niet echt een sociaal leven. Ze wilde niet zo beperkt worden in wat nog ze wilde voor de baby er was.

De bevalling ging aanvankelijk in een rustige flow maar het schoot niet op. Vliezen werden gebroken en toen ging het ineens niet meer geleidelijk maar onrustig met heel veel pijn. Het was geen natuurlijk verloop meer. Ineens was het bam! Ze was er niet op voorbereid. Het leek of alles ineens in gang werd gezet, ze was er nog niet aan toe. Uiteindelijk moest ze naar het ziekenhuis, omdat de ontsluiting niet vorderde. Ze heeft haar ogen dicht gedaan en geprobeerd om zich nog een beetje af te sluiten. Iedereen liep in en uit en er is onrust. Hij lag gedraaid. Ze hebben uiteindelijk enorm aan hem getrokken om hem eruit te halen. De nood was hoog, hij moest eruit. Het is een waas. Het heeft 32 uur geduurd.

 

 

Reactie op behandeling na 4 consulten (met geleidelijke verbetering):

Het gaat goed. We hebben eindelijk een 'normaal kind', veel minder gevoelig en het eczeem is weg. Dit is wat we altijd wilden. Waar merk je het aan? Hij is heel vrolijk. Hij zegt veel vaker dat hij je lief vindt. Komt vaker een knuffel geven. Hij kan emoties makkelijker laten zien. Hij kan af en toe heel dramatisch doen. Mama je bent wel eens boos geweest op papa… gesprekje over gehad, daarna is hij weer vrolijker.

Hij poept op de pot. Dat wilde hij voorheen niet.

Hij wordt ‘s nachts niet meer wakker. Sporadisch.

Dromen? Ook goed. Geen enge dromen meer.

Geen eczeem. Alles is weg. Klaagt niet meer over jeuk.

Qua gedrag gaat het goed.

Hij eet alles. Geen diarree meer. Stinkt ook niet meer zo.

Geen klachten over buikpijn.

 

Vaak bestaat een klacht niet op zich maar is zijn er meerdere klachten die naast elkaar bestaan. In de homeopathie kijken we naar het totaalbeeld. Bij een passend middel zie je dat het hele systeem in beweging komt.

De ziektegeschiedenis van de ouders en de ervaringen tijdens zwangerschap en bevalling zijn van invloed op het kind en worden daarom meegenomen in het totaalbeeld.

 

Homeopathie bij huidproblemen: denk o.a. aan psoriasis, acne, wratjes, netelroos

Meisje, 16 jaar oud  - hamstring sportblessure

 

Een stoere meid die van sporten houdt en dan met name kickboksen. De laatste training heeft haar een blessure gegeven. Eerst was er nog niets merkbaar maar de dag na de training begon ze kramp te krijgen in haar rechterbeen. Een nare kramp die er gemiddeld om het half uur in sprong en dan een paar minuten lang aanhield gepaard gaande met een nare pijn. Al haar pogingen om de kramp te laten verdwijnen zoals strekken, buigen en bewegen hielpen niet.

 

Soms is het even zoeken naar het middel dat aanslaat. Ik ben gestart met twee middelen die het veelal goed doen bij krampen. Dit had echter onvoldoende effect, de krampen bleven opkomen. Ik heb haar daarna een middel gegeven dat past bij de herhaaldelijke klappen die je opvangt bij een sport als boksen. Ze heeft het tweemaal ingenomen zodra de kramp opkwam. De eerste keer trok de kramp snel weg, de tweede keer dat de kramp opkwam voelde hij al minder heftig. Daarna is de kramp gelukkig niet meer teruggekomen. Ze kon de volgende training weer gaan boksen.

 

Homeopathie bij (sport-)blessures: denk aan homeopathische ondersteuning bij herstel na vallen, stoten, verstuiken, kramp en overstrekken.

Meisje, 3 jaar oud – paniek in de nacht

 

Ouders vragen mijn hulp omdat hun dochter ‘s nachts wakker is. Ze slapen hierdoor zelf ook niet meer wat de sfeer overdag niet beter maakt. Ik ga in gesprek met de ouders en ze vertellen mij dat hun dochter in paniek wakker wordt en soms ook niet meer te bedaren is. Blinde paniek noemt vader het. Ze maakt op dat moment ook geen contact meer met de ouders. Wat wel kan helpen is verder slapen bij ouders in bed maar dat is geen houdbare oplossing. Het is overdag een opgewekt meisje, veel lachen en vermaakt zichzelf goed.

 

Er is veel slijmvorming. Ze kan soms kwijlen. Ze heeft veel haar vinger in oor maar het oor ziet er schoon uit en ze klaagt niet over pijn. Verder stopt ze haar vingers vaak in haar mond en trekt dan haar kaak naar beneden.

 

Resultaat van de behandeling: Het hele gezin slaapt weer!

 

Homeopathie bij slaapproblemen: denk aan nachtmerries, onrust, slapeloosheid, tandenknarsen, onvoldoende uitgerust wakker worden.

Jongen, 4 jaar oud – overtollig oorsmeer en kaaskiezen

 

Ouders komen bij mij om twee redenen. Vieze oren en gaatjes in kiezen. En inderdaad, als ik de oren bekijk dan zie ik inderdaad veel oorsmeer.  De oren zien er viezig uit met rood/bruin plakkerig vocht en korstjes.

Doen de oren ook pijn? Nee, dat niet.
De tanden worden netjes gepoetst. Desondanks heeft de tandarts aangegeven dat hun zoontje vier gaatjes heeft waaronder gaatjes in drie kiezen van zijn melkgebit. Het gaat om zogenaamde 'kaaskiezen'.

Ouders maken zich hier wat zorgen over want deze ontwikkeling is niet hoopgevend voor het blijvende gebit (al zien we soms ook dat het daar wel goed gaat). Het is een rustige jongen waarbij als je naar hem kijkt het spreekwoord 'stille waters hebben diepe gronden' opkomt.

 

Ik schrijf een middel voor dat past bij de kaaskiezen en het kind dat ik voor mij zie.

Een week na inname van het voorgeschreven middel laat moeder mij weten dat de twee broertjes elkaar volledig de tent uit vechten. Dit ruzie maken heeft een week doorgezet waarna de rust is wedergekeerd en er een nieuwe balans tussen de twee is ontstaan. En dat is prima want de kleinste laat zich nu niet zomaar meer de kaas van het brood eten door de oudste. Moeder geeft aan dat voorheen eigenlijk alles accepteerde, liet zich bijvoorbeeld op zijn hoofd slaan door zijn oudere broer. Hij spreekt zich nu meer uit en staat zijn mannetje. Zijn oren zijn weer schoon. Hoe het met de kiezen gaat dat moeten we nog even afwachten als zijn vaste gebit doorkomt.

 

Denk aan homeopathie bij herhaaldelijke oorontstekingen in kinderen.

Meisje, 13 jaar oud – hartkloppingen bij inspanning

Ik zie een stoere, wat gesloten meid voor me zitten, houding met armen over elkaar. Ze straalt uit 'ik wil je wel iets vertellen maar je komt niet te dichtbij'. Ze geeft aan hartkloppingen te hebben, met name bij gym als ze moet rennen of andere fysieke inspanning moet leveren. Het lijkt voor haar gevoel erger te zijn als ze vet eten heeft gegeten. Ze heeft dan kloppingen en zweet. Ze voelt zich misselijk als ze hartkloppingen heeft. De hartkloppingen en het zweten is erger bij stress of als ze zich ergens druk of boos over maakt. Ze voelt zich dan lusteloos en zwak. Ze menstrueert onregelmatig, kan een maand overslaan. Wat betreft eten heeft ze een voorkeur voor alles wat zout is. In relatie tot andere kinderen zegt ze meestal rustig te blijven, ze kan wel afgezonderd huilen als iemand anders haar onrecht aandoet, “ik moet het eerst zelf oplossen voordat ik het erover kan hebben met de ander”. Ze houdt het bij zichzelf. De klachten begonnen toen ze naar de middelbare school ging waar ze meer vette dingen ging eten vanuit de kantine. Ze is gestopt met het eten van vlees. Ze voegt nog toe dat ze hoofdpijn in haar voorhoofd heeft tijdens de hartkloppingen. Als ze menstrueert heeft ze hoofdpijn aan haar slapen.

 

Ik schrijf haar een middel voor dat past bij het beeld dat ze mij laat zien en zie haar 6 weken later weer terug. Het valt me meteen op dat ze meer ontspannen tegenover me zit. De hartkloppingen en het zweten zijn niet meer aanwezig. Vlees en vet kan ze nu beter verdragen. Ze zegt makkelijker haar verhaal te kunnen delen met anderen en heeft zelfs een nieuwe vriendin gemaakt. In latere opvolging blijkt dat nu ook haar menstruatie weer meer regelmaat heeft gevonden.

Vrouw, 34 jaar oud – welke weg ga ik?

In ons laatste gesprek…

“ Ik heb een vacature gezien voor een moeder kind huis. Dat leek me sowieso al heel leuk. Ik heb een brief geschreven. Geen reactie ontvangen. Het feit dat ik een brief heb geschreven dat vond ik al heel goed van mezelf. Ik voel me al snel afgewezen. Straks nodigen ze me niet uit. Ze hebben dus niet gereageerd en het interesseert me geen bal. Heerlijk.”

“Ik merk dat er dingen veranderen. Er beweegt iets.”

Wat heb je nu nodig?

“ Weet ik eigenlijk niet zo. Ik denk dat de dingen die nu lopen, dat ik die tijd moet geven. Er is iets in ontwikkeling. Dat vind ik heel prettig. Waar het dan ook naartoe leidt. Ik durf nu mijn omgeving ook beter om hulp te vragen, dat is wel echt een stap voor mij. Ik heb het idee dat alles wat ik anders wil dat ik dat nu aanpak.”

Later heb ik vernomen dat ze een aanpassing heeft gemaakt in haar werk en is gestart met een nieuwe studie die haar veel voldoening geeft.

 

Denk aan homeopathie bij – het vinden van een balans in werk en gezin, keuzestress, onzekerheid, angsten

bottom of page